Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ “Αρχαία ελληνική τεχνολογία και εφαρμογές STEAM”

Κατά τη σχολική χρονιά 2021-22, με καθυστέρηση δύο ετών λόγω αποκλεισμών της πανδημίας COVID, το πρόγραμμα Erasmus+ KA201 AGTnSTEAM   άρχισε επιτέλους να πραγματοποιείται ουσιαστικά. Επικεφαλής στο πρόγραμμα είναι η ΔΔΕ Λάρισας. Το 6ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο είναι το ελληνικό σχολείο εταίρος. Ένας τρίτος εταίρος από την Ελλάδα του προγράμματος είναι το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κοτσανά στην Αθήνα που ανέλαβε να διοργανώσει την πρώτη διακρατική συνάντηση των συντονιστών και την πρώτη κινητικότητα -εργαστήριο του προγράμματος στην Αθήνα 31/10-6/11/2021.

Στο εργαστήριο πήραν μέρος 3 καθηγητές   σχολείων από Γαλλία, Πορτογαλία και Ιταλία, καθώς και 2 εκπαιδευτές εκπαιδευτικών οργανισμών εταίρων από τις ίδιες χώρες αντίστοιχα.

Ο στόχος του εργαστηρίου ήταν να δημιουργήσουν οι εκπαιδευτικοί STEAM διδακτικά σενάρια που θα βασίζονταν στην Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία.  Pρώτα ξεναγήθηκαν στους τεχνολογικούς μηχανισμούς του μουσείου, εργάστηκαν με προτεινόμενα από το μουσείο σενάρια και επισκέφθηκαν τις Αρχαιότητες στο κέντρο της Αθήνας με ειδικό ξεναγό του μουσείου.

Μια ομάδα μαθητών της Α’ Λυκείου επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κοτσανά στην Αθήνα στις 14/4/2022 στα πλαίσια περιβαλλοντικού προγράμματος στο οποίο συμμετείχαν.

Στα πλαίσια της διάχυσης των αποτελεσμάτων  πραγματοποιήθηκε  ενημέρωση για την κατασκευή αρχαίων τεχνολογικών αντικειμένων από  δέκα μαθητές της Α’ και της Β’ Λυκείου του σχολείου μας κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Σε ανοιχτή εκδήλωση  στις 15/4/2022 παρέστησαν προσκεκλημένοι, μαθητές, καθηγητές και η ΔΔΕ. Έγιναν παρουσιάσεις από το συντονιστή της Δ.Δ.Ε κ. Δημήτριο Νάκο του προγράμματος   και από τη συντονίστρια του σχολείου κ. Χρυσούλα Βελησσαρίου των σεναρίων που συγγράφηκαν και της αξιολόγησής τους, καθώς και της υποδιευθύντριας κ. Αικατερίνης Γκορίλα, η οποία συμμετείχε στο εργαστήριο στην Αθήνα. Επίσης παρουσιάστηκαν οι αρχαίες ελληνικές κατασκευές στο Μουσείο Κοτσανά μέσω βιντεο-φωτορεπορτάζ από την επίσκεψη των μαθητών στην Αθήνα την προηγούμενη μέρα. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο διευθυντής της ΔΔΕ κ. Νικόλαος Ζέρβας και ο Διευθυντής του σχολείου κ. Νικόλαος Κουτσαυτίκης.

Μετά την εκδήλωση παρουσιάστηκαν στο κοινό οι αρχαιοελληνικές τεχνολογικές κατασκευές από τους μαθητές που τις κατασκεύασαν με απόλυτη επιτυχία, προκαλώντας τον ενθουσιασμό του κοινού. Οι φρυκτωρίες, το ξυπνητήρι του Πλάτωνα, ο τετράντας, η κούπα του Πυθαγόρα, κ.ά. αναβίωσαν με απλά υλικά και απέδειξαν την διδακτική τους χρησιμότητα, καθώς οι «κατασκευαστές» μαθητές εξηγούσαν αναλυτικά την αρχή λειτουργίας τους.

Η 2η κινητικότητα του προγράμματος στην Πορτογαλία πραγματοποιήθηκε στις 9-14/5/2022 με τη συμμετοχή 4 καθηγητών από το σχολείο μας και εκπροσώπους όλων των υπόλοιπων εταίρων. Στην Πορτογαλία η ενημέρωση είχε σχέση για τις επιδράσεις της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στην ναυσιπλοΐα και την πλοήγηση, καθώς και στην παραδοσιακή γεωργία και οινοποιία. Δημιουργήθηκαν τέσσερα διαφορετικά σενάρια με ψηφιακά μέσα με την καθοδήγηση της συντονίστριας της Ένωσης καθηγητών Πληροφορικής της Πορτογαλίας (ANPRI) και των συνεργατών της. Τα σενάρια ήταν όλα βασισμένα στο Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με την 3η κινητικότητα τον Οκτώβριο 2022 στην Ιταλία με θέμα την επίδραση της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στην Αστρονομία και θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο 2023 με την 4η κινητικότητα στην Γαλλία, όπου το Γαλλικό σχολείο και ο εκπαιδευτικός καλλιτεχνικός οργανισμός LivingArt θα δώσουν μία διάσταση προς το μέλλον στα αρχαία ελληνικά.