1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο του Δικτύου Δράσης: “Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης”

Tο 6ο Γελ Λάρισας είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στο 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο του Δικτύου, που πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου, από 4 μέχρι 7 Απριλίου 2024 στην Κωνσταντινούπολη και να παρουσιάσει μέρος του περιβαλλοντικού προγράμματος που υλοποιεί με θέμα “Μελέτη και αποτύπωση της κλιματικής αλλαγής” το οποίο εντάσσεται στη θεματική ενότητα του Δικτύου «Το περιβαλλοντικό γίγνεσθαι.

Στόχος του προγράμματος είναι η αξιοποίηση της περιβαλλοντικής ατζέντας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της κινητοποίησης στο περιβαλλοντικό ζήτημα, η περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθητοποίηση με αφετηρία το τοπικό περιβάλλον και η ανάληψη δράσης από τους μαθητές/τριες με στόχο τη διατήρηση-ανάδειξη-προστασία και βελτίωσή του.

Η δράση ξεκίνησε από το ενδιαφέρον που προκαλεί η νέα περιβαλλοντική πραγματικότητα, η επικαιρότητα με παγκόσμια και τοπικά περιβαλλοντικά προβλήματα όπως η κλιματική κρίση και το αποτύπωμά της στο περιβάλλον, την υγεία, την ποιότητα ζωής, οι φυσικές καταστροφές και συγκεκριμένα η πρόσφατη πλημμύρα που ζήσαμε με τραγικό τρόπο το Σεπτέμβριο του 2023 και κατ’ επέκταση η διαχείριση των φυσικών πόρων, του νερού, η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων κ.ά.

Το σχολείο συμμετείχε με 20 μελή αποστολή στις εργασίες του συνεδρίου στην Πόλη. Μια μοναδική εμπειρία για τους 18 μαθητές και τους 2 εκπαιδευτικούς συνοδούς (Κατερίνα Γκορίλα και Νίκος Κουτσαυτίκης).

Το πρωί του Σαββάτου 6/4/2024 στο Ζωγράφειο Λύκειο οι μαθητές του 6ου ΓΕΛ Λάρισας παρουσίασαν 2 αφίσες με θέμα την πλημμύρα του 2023 αξιοποιώντας δεδομένα για εκείνη την περίοδο από το μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που φιλοξενείται στο σχολείο.

 

Περιηγήθηκαν στις αίθουσες και τους άλλους χώρους του Ζωγράφειου Λυκείου και χάρηκαν τη φιλοξενία από τον διευθυντή του Ζωγράφειου κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου.

Πέρα από την ημέρα του συνεδρίου όμως είχαν πρόγραμμα με επίσκεψη στους Γ’ Χαιρετισμούς στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ξενάγηση στην Αγία Σοφία, επίσκεψη στην Ι.Μ Παναγία της Μπαλουκλιώτισσας, στα τείχη της Πόλης, στην Παναγία των Βλαχερνών όπου ψάλθηκε για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος το 626 μ.Χ και οι μαθητές το επανέλαβαν μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, στο Καπαλί Τσαρσί, στη λεωφόρο του Πέρα (Istiklal) όπως και μια αξέχαστη κρουαζιέρα στο Βόσπορο.